True Crime – ny utställning på Spritmuseum

24 november, 2023

I utställningen True Crime får besökare en unik möjlighet att följa med på en resa genom Sveriges förbudstid, med utgångspunkt från ett av populärkulturens just nu största ämnen, True Crime. Berättelser, foton och artefakter ger inblick i hur dåtidens mest framstående smugglare, hembrännare, tricksters och spritmarodörer tog lagen i egna händer och använde sin kreativitet för att kringgå de hårda spritreglerna.

Spritmuseums nya utställning True Crime, som öppnar den 24 november, fokuserar på Sverige under 1920- och 1930-talen. Det var en tid då lönnbränning, smuggling och langning av sprit betraktades som några av de största samhällsproblemen. Trots omfattande restriktioner från staten uppstod en illegal marknad där svartspriten flödade in över landet i sådan omfattning att Östersjön fick smeknamnet ”The Vodka Sea”. Ju fler restriktioner, desto mer eftertraktad och laddad blev spriten. Utställningen tar oss med genom skumma hamnar, smala gränder, suspekta läkarmottagningar och illegala nattklubbar, där besökarna får möta våghalsiga smugglare, listiga langare, och trixiga festarrangörer.

Eva Lenneman, intendent på Spritmuseet, betonar vikten av denna del av historien och den svenska dryckeskulturen som starkt formades under 1920- och 1930-talet. Utställningen, som är planerad att pågå i minst ett år, är ett resultat av ett nära samarbete med illustratören och författaren Jakob Nilsson samt scenografen Lehna Edwall.

Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent, berättar att True Crime belyser olika brott och brottslingar, som lönnbrännaren Stor-Kevan vars anläggning exploderade på Västerlånggatan, eller storsmugglaren Karl Georg Malmberg som installerade en dimmaskin på sitt fartyg för att förvilla tullen med dimridåer. Målet är att inte glorifiera brottslingarna, utan att berätta om deras fascinerande och kreativa tillvägagångssätt, ofta lika komiska som spännande. Museichef Christer Mellstrand understryker den fascinerande resan i forskningsarbetet där mycket från denna tid faktiskt har bevarats för eftervärlden.

Spritmuseum

MyNewsdesk