Uppiffat lekskepp och sportigt sportlov på Havets Hus

7 februari, 2015

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Den 7 februari slår Havets Hus upp portarna för säsongen. Premiärprogrammet innehåller bland annat en nyinvigning av lekskeppet ”Svarta Örnen” som fått nya fina dekorationer av skeppets skapare formgivare Lars Jonsson. Det kommer också att bjudas på spännande kaparberättelser av elever på Gullmarsskolan samt sportiga aktiviteter i akvariet.

I somras invigdes det 1700-tals inspirerade lekskeppet ”Svarta Örnen” utanför Havets Hus. Lekskeppet som knyter an till kaparutställningen har nu fått ett nytillskott i form av träfiskar inne i skrovet för en mer spännande upplevelse. Formgivare är Lars Jonsson som inspirerats av de fiskar som finns att upptäcka på Havets Hus. Under arbetet med kaparutställningen engagerades klass 5 på Gullmarsskolan F-6 och eleverna fick skriva och illustrera egna kaparberättelser. På invigningsdagen kommer ett par av eleverna att läsa upp sina berättelser.

Invigningen sker klockan 14:00 på Havets Hus inne i ”Blågyltan” och följs av flagghissning, korvgrillning, lekstund och kaparprov ute vid lekskeppet. Kommer man klädd som kapare är det gratis inträde denna dag, gäller för både barn och vuxna.

Lekskeppet är ett resultat av samarbetet inom projektet business to heritage.

Sporta med Havets Hus

I samband med säsongspremiären drar också sportlovsaktiviteterna ”Sporta med Havets Hus” igång. Där det finns möjlighet att prova på bland annat klättring, kajakpaddling, lära sig mer om sportfiske och se dykare på nära håll – allt inne på Havets Hus!

På plats under sportlovet finns företag inom klättring, kajakpaddling och dykning som låter nyfikna testa och lära sig mer om dessa sporter. Det blir också tävlingar för alla barn. Den som är uppmärksam kommer också att notera att det finns nya informativa skyltar runt om i akvariet som är helt nya för i år.

Program lördag den 7 februari
11.00 Paddla kajak. Prova på att paddla kajak tillsammans med plattfiskar och humrar
12.00 Schysst fiske. Hans Lindqwist från sportfiskarna tipsar om miljövänligt och hållbart fiske
13.00 Träffa dykaren. Lär känna utrustningen och se när dykaren matar fiskarna. Det blir också matning av hajar och andra fiskar med dykarens hjälp.
14.00 Nyinvigning av lekskeppet Svarta Örnen. Presentation av Svarta Örnen med bl.a Lars Jonsson och elever ur klass 5, Gullmarsskolan.
14.30 Kaparaktiviteter och flagghissning på utsidan om så vädret medger. Vi hissar nya kaparflaggan på Svarta örnen med barnens hjälp och grillar korv och dricker piratdricka. Avslutas kl 15.30.
15.00 Klättra. Prova på att fira dig ner (rapellera) i Ålgräsängen
Sportlovsprogrammet 8 – 22 februari!
11.00 Paddla kajak
12.00 Omvänt fiske. Prova på att fiska, garanterat napp utan krok
13.00 Träffa dykaren (lördag, söndag, tisdag och torsdag)
Övriga dagar filmvisning
14.00 Klappa djuren i havet. Känn på sjöborrar, krabbor och ormstjärnor
15.00 Klättra (lördag, söndag och måndag)
Övriga dagar guidning ”10 min fisk”

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_custom_heading text=”Havets Hus” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]Strandvägen 9, 453 30 Lysekil

Havets Hus är som ett enda stort akvarium men består av 40 olika akvarium, tunnelakvarium och klappakvarium. Alla akvarium är fyllda med spännande varelser, hajar, rockor och havsålar, som bl a simmar runt ovanför ditt huvud i tunnelakvariet. 
Läs mer om Havets Hus på BarnSajten[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]