Tio tips för att bada säkert i sommar

Äntligen är det sommar-, sol- och för många även badtider. Många tycker det är roligt att bada och vara nära vatten. Samtidigt är det lätt att överskatta sin förmåga.
Här följer några tips och råd från 1177 Vårdguiden för att undvika drunkningsolyckor.

Drunkningsolyckor kan hända på alla platser där det finns vatten, till exempel i badkar, sjöar, vattenpölar, bassänger eller på öppet hav.

Här är 10 saker du kan tänka på för att öka säkerheten i samband med bad eller andra vattenaktiviteter:

  1. Alla bör lära sig att simma. Det kan vara bra att börja öva från fyra- till femårsåldern, men det är aldrig för sent att lära sig.
  2. Vatten och alkohol eller droger hör inte ihop. Hälften av alla drunkningsolyckor sker under inflytande av alkohol eller droger.
  3. Låt barn använda flytväst eller räddningsväst vid lek nära vatten och på bryggor. Det är också en bra idé att ha flytväst om du är vuxen och inte kan simma.
  4. Var inte längre bort än att du kan ta tag i barnet eller den person som inte kan simma. Barn som är yngre än två till tre år ska vara på gripavstånd.
  5. Se till att följ regler för pooler och bassänger, töm ut vattnet ur små flyttbara småbarnspooler när de inte används.
  6. Bada aldrig ensam om du inte kan simma.
  7. Simma alltid längs med stranden i stället för utåt.
  8. Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten och simma aldrig under bryggor och hoppställningar.
  9. Knuffa aldrig någon i vattnet
  10. Håll aldrig fast någon under vattnet.

På 1177 Vårdguidens webbplats finns mer information om vad man kan göra för att öka vattensäkerheten för både barn och vuxna.

Badplatser & simhallar

Bad i alla olika former är för det mesta riktigt roliga aktiviteter för barn och hela familjen. Många gånger fungerar det oavsett om det är vardagkväll eller helg och eftersom det finns gott om bad både inomhus och utomhus så spelar det ingen roll om det är varmt eller kallt, sommar eller vinter.

Hitta badplatser, utomhusbad och simhallar

[product_category per_page=”16″ columns=”4″ orderby=”rand” order=”” category=”vattenlek”]

0 Comments

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

© Kika & Fika | BarnSajten | 2003 - 2021 | Alla rättigheter förbehållna
eller

Logga in med dina uppgifter

eller    

Forgot your details?

eller

Create Account