Sommarens härligaste utflyktsmål

31 maj, 2016

I juni öppnar Nordiska museet Tyresö slott och Svindersvik för säsongen – givna utflyktsmål för att fika, bada, picknicka och uppleva svunna tider. Sommarens fokus på Tyresö slott är berättelsen om människorna som levde där under tidigt 1900-tal. Museet lyfter fram en Downton Abbey-liknande historia genom en ny katalog, familjefotografier och arkivbilder.

Nordiska museet lyfter i sommar särskilt fram människorna som levde och arbetade på Tyresö slott under tidigt 1900-tal – familjen Lagergren, tjänstefolket och gästerna. Museet äger slottet sedan 1932, sedan Claes Lagergren testamenterade det som gåva till museet. Familjens slottsmiljö från sekelskiftet 1900 har behållits och museivåningen ser ut som då familjen bodde där. Museets förlag ger lagom till sommaren ut en katalog om slottets historia och inredningar och i den presenteras för första gången Caroline Lagergren (född Russell) närmare. Det var tack vare hennes amerikanska förmögenhet som Claes Lagergren kunde förvärva slottet år 1892. Även tjänstefolket kommer till tals och slottslivet med barn, hundar, tjänstefolk och gäster visas i bilder från museets arkiv och Tyresö hembygdsförening. Ett mindre urval av dessa bilder finns även att se i anslutning till museivåningen.

Besökare kan uppleva Tyresö slott på lördagar och söndagar från 11 juni fram till 28 augusti. I närheten finns bistro och caféer och den engelska parken är ett fantastiskt utflyktsmål för picknick och bad i Kalvfjärden. Tyresö slott utkommer den 16 juni på Nordiska museets förlag.

Den som vill resa längre tillbaka i tiden kan under helger från juni och augusti ut besöka Svindersvik, ett välbevarat sommarnöje i rokoko med trädgård och café vid vattnet mitt i det moderna Nacka. Under Svindersviksdagen den 11 juni kan hela familjen uppleva 1700-talets liv och rörelse bland herrskap och tjänstefolk. Hur åt, levde och lekte man? Nordiska museet levandegör rokokomiljön med visningar, musik och 1700-talslek kl 12–16. I sommar visas Svindersvik tre gånger dagligen på lördagar och söndagar 4/6-26/6 och på söndagar 5/7-30/8.

FAKTA

Under sommarmånaderna håller Nordiska museet öppet för besök på Tyresö slott och sommarnöjet Svindersvik. Tyresö slott byggdes på 1630-talet, moderniserades i olika omgångar och testamenterades av Claes Lagergren 1930/1932 till Nordiska museet som bevarat det som det såg ut då – en slottsmiljö från sekelskiftet 1900 med engelsk park. Säsongen 2016 är Tyresö slotts museivåning öppen för besök lördagar och söndagar 11/6–28/8 kl 12-16 med visning kl 14. Audioguide på svenska eller engelska ingår i entréavgiften.

Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor. Det byggdes i början av 1740-talet av arkitekt Carl Hårleman för bruksägaren Claes Grill, vars familj om somrarna roddes ut till Svindersvik. 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Säsongen 2016 är Svindersvik öppet för allmänvisningar klockan 12, 13 och 14 på lördagar och söndagar 4/6–26/6. Mellan 5/7 och 30/8 endast söndagar. Säsongen inleds för elfte året med ”Svindersviksdagen” den 11 juni.