Så undviker du badklådan

25 juli, 2015

Har du varit med om att det börjat klia på kroppen efter du badat? Kanske var det vattenloppor som du råkade ut för. Men vad är egentligen vattenloppor och vad kan du göra för att undvika att drabbas av den irriterande badklådan? 1177 Vårdguiden ger svaren.

På sommaren kan vattnet vid badplatsen innehålla fågelparasiter, de är väldigt små och går inte att se med blotta ögat. När du badar kan de borra sig in i huden någon millimeter innan de dör, det ger en reaktion som är ofarlig men som kan klia ordentligt.

Undvik grunt vatten och torka av dig
Fågelparasiterna trivs extra bra i grunt och varmt vatten, därför är det bra att undvika att bada där under en längre stund. Kom också ihåg att duscha, byta badkläder och att torka dig noga med en handduk efter badet.

Så behandlar du om du drabbats
Klådan är inte farlig och smittar inte mellan människor, men den kan vara obehaglig och irriterande och därför kan det vara skönt att försöka lindra den. Du kan stryka på receptfri kortisonkräm eller kylbalsam.

Oftast går besvären över inom en vecka och man behöver inte söka vård. Om du får en kraftigare reaktion med feber ska du söka vård på din hälsocentral eller akutmottagning.

Du kan också ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177.

Fler tips och råd i sommar finns på 1177.se/sommar.