Prova instrument på Malmö Live

16 januari, 2018

I det fantasieggande Okii Nami-rummet på plan 4 i konserthuset kan barn från sju år prova olika instrument under vägledning av Malmö Lives musikpedagoger. Okii Nami har öppet lördagar och söndagar hela våren, med fri entré.

Här finns både experimentella instrument som aerodrums och theremin, men också flera av de traditionella orkesterinstrumenten. Fokus är satt på att göra musiken tillgänglig för många. Det finns också en så kallad Skoog – ett programmerbart instrument som tagits fram för att kunna användas av personer med funktionsnedsättning.

– Det är väldigt roligt att se föräldrar och barn experimentera med ljud och musicera på samma villkor, där det i många fall är barnet som snabbt förstår hur ljuden skapas förändras och får visa föräldern, säger Katarina Nilsson Bremer, musikpedagog vid Malmö Live Konserthus.

– Det stämningsfulla Okii Nami-rummet med undervattensljud är också en stor kontrast till världen utanför. Besökarna uppskattar verkligen det lugn som råder därinne, avslutar Katarina.

Namnet Okii Nami kommer från japanskans ord för havsvåg och anspelar på ljudvågornas rörelser och Malmö Lives närhet till havet. Även på andra plan har inspirationen kommit från Japan. Utanför rummet hänger stora origamifåglar. Men istället för de japanska tranorna hänger vikta fiskmåsar som en förankring i svensk miljö. Rummet är formgivet av barnkulturdesignern Sara Stiber och scenografen Ilkka Häikiö.

För de barn som inte har åldern inne finns det en separat avdelning där de också får prova instrument. På vardagarna fylls Okii Nami av skolklasser inom ramen för Malmö Lives projekt inom Skapande Skola – ”Symfonikursen Live” för skolbarn i årskurserna 4 och 5.

Barnsatsningen Okii Nami är möjliggjord tack vare finansiellt stöd från Sparbanksstiftelsen Skåne, Swedbank, Sparbanksstiftelserna Finn och Färs & Frosta samt Skanska.

VAD: Experimentella musikrummet Okii Nami VAR: Plan 4. Konserthuset, Malmö Live
NÄR: Lördagar och söndagar kl 11-15 hela våren (fritt inträde)

[vc_row][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:1|order_by:date|post_type:gd_event|by_id:18097″ post_layout=”small” show_meta=”no” ajax_post=”” ajax_paged=””][/vc_column][/vc_row]