Populärt bland barn – Livrustkammaren, Sveriges äldsta museum

15 januari, 2016

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text lead=”yes”]Livrustkammaren kan manifestera sig som barnens museum. Det visar 2015 års besöksresultat där närmare 40 procentenheter utgörs av barn och ungdom under 19 år, en successiv ökning under senare år, säger Malin Grundberg. Med vår Riddarklubb når vi också ut till barnfamiljer runt om i Sverige. Slottsmusen, ett pedagogiskt ”vägvisarskrin” för barnfamiljer och förskolan & årskurs 0-3, som aktiverar alla sinnen på en tur genom museet har i år lånats ut till mer än 2200 barn, en dubblering jämfört med förra året.[/vc_column_text][vc_column_text]Familjeutställning om normbrytande prinsessa
I slutet av april i år öppnar utställningen Så gör prinsessor, som bygger Per Gustavssons böcker om den normbrytande prinsessan. I utställningen lyfter vi fram föremål ur Livrustkammarens samlingar, relaterade till prinsar och prinsessor genom historien. Den vänder sig i första hand till barn mellan tre och sex år.

Utställningar
Dödens teater
, den stora tillfälliga utställningen, öppnades i mars 2015 och som tar upp ett allvarligt, ”tyngre” ämnesområde är inte lika publikdragande som föregående års Maktspel – ett kostymdrama i Livrustkammaren, konstaterar Malin Grundberg. Årets besökssiffor visar därför en minskning.

I höst gästar Familjen Medici i vackra renässansdräkter Livrustkammaren. Det är verk av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave som under 20 år utvecklat kollektioner – färgstarka och avancerade dräkter, gjorda av papper i kroppsstorlek där historia och nutid möts. De har ställts ut på många håll i världen. Nu visas hennes mest extravaganta kollektion med 28 dräkter för första gången i Sverige och Norden.
Utställningen öppnar den 16 september och visas fram till 19 mars 2017

Fakta 
Den 1 februari införs fri entré i museet.
Dagens visning alla öppetdagar: 60 kr
Audioguide vuxna 40 kr, barn 20 kr[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9138″ img_size=”large” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]