Vasamuseet - Segla ett skepp
Vasamuseet - Segla ett skepp
Vasamuseet - Segla ett skepp

Segla ett skepp – nytt äventyr på Vasamuseet

Den 27 februari öppnade ett nytt interaktivt äventyr på Vasamuseet: Segla ett skepp. Ett spel som kombinerar analog och digital interaktivitet och uppmuntrar till samarbete. Med hjälp av varandra, kunskaper och metoder från 1600-talet ska barn och vuxna som antar utmaningen få ett datoranimerat skepp att segla.

I en ombyggd och utbyggd del av utställningen Det seglande skeppet på plan 6, finns nu en ny del med upplevelser för främst de yngre besökarna: Segla ett skepp. Genom att lösa uppgifter vid tre olika stationer – dra upp ett ankare, sätta segel och styra med kollerstock – så kan skeppet till slut segla iväg.

– Vi vill att barn som besöker oss ska få lära sig saker på ett lustfullt sätt och skapa upplevelser av hur det kunde gå till på Vasas tid. I det här spelet handlar det om att segla ett skepp genom att klara av tre utmaningar. Samarbete var nyckeln till framgång på 1600-talet och så är det fortfarande, konstaterar Lisa Månsson, chef för Vasamuseet.

Ett rejält gångspel dominerar rummet och barnen måste hjälpas åt för att få spelet att gå runt. På skärmen på väggen kan barnen följa hur ankaret långsamt lyfts upp och inte förrän det är helt uppe är stationen klar.

Det blåser vid stationen där det ska sättas segel. Bokstavligen. Här ska barnen välja segel efter vind. Sätts för många segel vid stark vind, ja då knäcks masterna på skeppet på skärmen. Men när rätt uppsättning segel har valts är även den stationen klar.

Vasa styrdes med något som kallas kollerstock. Stationen med kollerstocken är nog den mest utmanande delen i spelet – i alla fall vittnar Vasamuseets testpatruller om att det var det svåraste momentet. På den här stationen är det en skärm framför kollerstocken som visar skeppet, väderstreck och åt vilket håll man ska styra. Det är knepigt! Men när flera hjälps åt brukar det gå vägen till slut. När alla tre stationerna är klara kan skeppet segla iväg.

[kleo_news_highlight posts_query=”size:1|order_by:date|post_type:gd_place|by_id:7966″]
Att göra i Stockholm

Museum i Stockholm

Det finns många intressanta museer i Stockholm. Vissa mer intressanta för barn än andra. Få mer tips på vår sida med museum i Stockholm.

Tags:
0 Comments

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

© Kika & Fika | BarnSajten | 2003 - 2021 | Alla rättigheter förbehållna
eller

Logga in med dina uppgifter

eller    

Forgot your details?

eller

Create Account