Nya bokpåsar ska få fler småbarnsföräldrar att läsa högt

31 mars, 2016

Från tisdag 5 april går det att låna hem en färdig bokpåse med fem barnböcker från Stadsbiblioteket i Göteborg.

På det här sättet vill man locka fler att läsa med och för sina barn.

– Att läsa högt för sitt barn gör stor skillnad. Det är verkligen att ge sitt barn en bra start, säger Sara Larsson bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Allt tyder på att barn som tidigt kommer i kontakt med böcker får ett bättre och större ordförråd, får lättare att lära sig skriva och läsa och på så sätt klarar sig bättre i skolan. Effekten av läsning när barnen är små syns även när det är dags för gymnasiet eller högre studier.

 

Bibliotekarien Sara Larsson har med sina kollegor funderat mycket på det här med högläsning och har också ett par tips till den vuxne. Hon menar att det är viktigt att läsningen inte bara är ”nyttig” utan blir en kul och mysig stund. Att låta barnet fylla i meningar, ställa frågor eller att läsa tillsammans med skojiga röster gör läsningen till ett äventyr.

– Läsning ger barn och vuxna fina stunder tillsammans. Inget är så mysigt som att vara nära och läsa. En bok kan också öppna nya spännande samtal som kanske aldrig hade uppstått i vardagen, säger Sara Larsson.

Att låna en bokpåse kostar inget och man kan behålla böckerna i tre veckor. Påsarna lånas på tre ställen: Stadsbiblioteket 300m2, bokbussarna och Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Det finns till en början två olika påsar att välja mellan för barn 3-6 år.

I Sverige har barns läsförmåga blivit sämre de senaste åren. Bokpåsarna är en del av Göteborg stads satsning Göteborg – Staden där vi läser för våra barn. En satsning som syftar till att stärka läsning bland barn för ett jämlikt Göteborg. Nöjesläsning i tidig ålder tillsammans med en vårdnadshavare pekas i flera rapporter ut som en viktig faktor för förändring.