Ny utställning: Bläckfisken – havsmonster & superhjälte

15 juni, 2016

vfd10eigmxce19x7ky5zDen åttaarmade bläckfisken är känd för sin intelligens. Den kan både öppna burkar och använda verktyg. I sommar kan du möta den öga mot öga på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Bläckfiskar har unika förmågor, som vi vanligtvis bara hittar hos superhjältar i filmer och seriealbum. De har också varit bland våra mest mytomspunna monster i hundratals år. Sjöfartsmuseet Akvariets unika utställning spårar bläckfisken genom historien.

Jakten på jättebläckfisken har fängslat många forskare och äventyrare genom decennier. I utställningen kan du se filmklippet när forskaren Tsunemi Kubode, i slutet av en hel karriärs sökande, lyckades fånga jättebläckfisken på film – 900 meter ner i havet – för första gången någonsin.

I den helt nya akvariedelen får du bland annat träffa den oerhört intelligenta 8-armade bläckfisken, som kan använda verktyg för att lösa problem, och den lika färgstarka som giftiga Extravaganta sepiabläckfisken.

Du får också möta myternas bläckfiskmonster i olika tappning – från forna tiders Kraken, via 1900-talet propaganda och populärkultur, till dagens filmer och böcker.

– Vi arbetar med att kombinera kulturhistoria och naturvetenskap, för att visa upp havets hemligheter från många olika vinklar, säger Björn Källström, Akvariechef på Sjöfartsmuseet och ansvarig för utställningen.

Att det blev en utställning om just bläckfisken beror på att det kommit önskemål från museets besökare.

– Nu har vi gått våra besökare till mötes och har byggt en hel utställning om dessa fantastiska djur, säger Björn Källström.

Utställningen öppnar den 22 juni klockan 17.00 med ett invigningskalas.