Nu är det årets cykelvecka i Uppsala!

10 maj, 2016

Nu är det dags för årets cykelvecka med aktiviteter för både stora och små. Veckan inleds måndag 9 maj och avslutas söndag 15 maj. Uppsala kommun satsar på cykling med målet att Uppsala ska vara Sveriges bästa cykelstad 2018.

Under cykelveckan ordnas två tillfällen för ”Buslätt att cykla rätt”. Både föräldrar och förskolor har efterfrågat möjlighet för barn att lära sig att göra rätt när de cyklar. Förskolor har kunnat anmäla sig till ”Buslätt att cykla rätt” på Vaksala torg den 10 maj. Söndag 15 maj genomförs arrangemanget i Botaniska trädgården. Barnen får cykla i en mobil cykelbana där de övar balans och motorik, samtidigt som de får visa vad de lärt sig om trafikmärken.

Efter cyklingen får barnen ett ”körkort”, med trafikskyltar de lärt sig och som de kan färglägga. Kommunen tillhandahåller både cyklar och hjälmar till barnen.

Onsdag 11 maj ordnas mellan 12.00 och 18.00 en cykeldag på Resecentrum. Allmänheten får möjlighet att tala med de kommunala tjänstemän som arbetar med projekt som till exempel cykelvänlig arbetsplats. Kommunen bjuder på fika samtidigt som man kan lämna synpunkter och idéer.

På torsdagen invigs projektet ”cykling utan ålder” som ska erbjuda äldre och personer med funktionsnedsättning cykelturer i eldrivna lastcyklar.

Fredagen 13 maj ges möjlighet att tala kommunens tjänstemän mellan 11.00 -17.00 på Gamla Torget om cykelparkeringsfrågor.

Både vid arrangemanget på Resecentrum och Gamla torget erbjuds enklare service av cyklar.