Björnungar födda i Orsa Rovdjurspark

16 januari, 2016

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]I år fyller Orsa Rovdjurpark 30 år – och i dagarna har brunbjörnhonan Mette firat på sitt alldeles eget sätt genom att föda två små ungar. 

– Den här kullen betyder mycket ur genetisk synpunkt då pappa Diego är viltfångad. Nu ser vi fram mot en vår med lek och bus i parken, säger Pernilla Thalin, djurparksansvarig för Orsa Rovdjurspark.[/vc_column_text][vc_column_text]

Det var på julaftonens morgon när djurvårdarna på Orsa Rovdjurspark kikade in i brunbjörnhonan Mettes ide som de hörde pip. En närmare titt avslöjade två små nyfödda ungar diandes vid Mettes bröst. Normalt föder björnarna ungar i januari, så det här var en ovanligt tidig födsel. Det är mörkt inne i idet och björnarna ligger på en tjock halmbädd, så det är svårt att se ungarna. Två småttingar syntes, men det kan finnas flera.

Det här är Mettes andra kul men Diegos första. Diego kom till parken som en ”hittebjörn”, vilket gör födseln extra viktig för parken ur genetisk synpunkt. Alla djurungar som föds i parken under 2016 kommer att få namn som börjar med bokstaven ”I”, även björnungarna trots att de föddes strax före nyår.

Närmast kommer alla björnar att sova vidare tills det är dags att komma ut ur sina iden i mars-april.

– Första dagen i ljuset är väldigt spännande för dem, särskilt om det finns snö kvar. De kommer att få lära sig saker av sin mamma Mette, men också möta rovdjursparkens besökare för första gången. Nu ser vi fram mot en busig sommar i parken, säger Pernilla Thalin.

Om Orsa Rovdjurpark

Orsa Rovdjurspark är en temapark inom Grönklittsgruppen. Parken har arterna skandinavisk brunbjörn, varg, lo, järv, berguv, kamtjatkabjörn och sibirisk tiger. Här finns också världens största isbjörnsanläggning Polar World, Leopard Center med persisk leopard och snöleopard samt Kodiak Island – Land of giants med den vildfödda kodiakbjörnen Taquka.

Orsa Rovdjurspark är en temapark/rovdjurspark inom Grönklittsgruppen som är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och omfattar följande anläggningar inom Camping, Temaparker och Skidanläggningar: Orsa Grönklitt, Orsa Rovdjurspark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Tänndalen, Rättviks Camping, Siljansbadets Camping, Grännastrandens Camping, Sagolandet Tomteland och Moraparken.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9172″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]