Alice i Underlandet, ny lekutställning på Kulturen i Lund

8 februari, 2018

Den 18 februari öppnar en ny lekutställning på Kulturen i Lund. Alice i Underlandet, baserad på Lewis Carrolls bok med samma namn blir deras femte lekutställning, och den här gången blir det spännande, vindlande, mystiskt och drömlikt – som i Underlandet där Alice upplever sina äventyr.

Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet publicerades första gången 1865, och har sedan dess översatts till över 50 språk och har illustrerats av över 200 konstnärer. Den handlar om sjuåriga Alice som får syn på en vit kanin med kavaj och klocka, nyfiket följer efter kaninen och trillar ner i ett kaninhål. Efter det är inget sig likt.

Hon kommer till Underlandet där allt kan hända. Hon dricker en dryck som får henne att krympa, äter en kaka som får henne att växa och möter olika varelser som ger retsamma och förbryllande svar på hennes frågor. Med svar på tal och mycket mod klarar sig Alice igenom allt, och till slut vaknar hon upp och inser att allt nog har varit en dröm. Boken har tolkats både som lekfullt nonsens och en filosofisk diskussion om livet.

– Vi ville ha en flicka i huvudrollen den här gången, och valde en internationell klassiker som innehåller mer mystik än vi haft i tidigare lekutställningar, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningens producent.

Illustrationer av John Tenniel
Vi använder illustrationer av John Tenniel i utställningen, den illustratör som Lewis Carroll själv valde till första utgåvan av boken. I de här illustrationerna möter vi en allvarsam och bestämd Alice. Någon av Tenniels illustrationer kan uppfattas som lite läskiga, men i övrigt har vi utelämnat det otäcka i boken och i stället koncentrerat oss på det fantasifulla när vi har skapat denna lekutställning.

– När jag fick frågan om att jobba med utställningen började jag direkt tänka på olika skalor, eftersom Alice krymper och förstoras om vartannat, säger utställningens formgivare Heidi Saikkonen.

Rika och mustiga färger
På olika sätt försöker vi återskapa den känslan i utställningen, till exempel genom att barnen kan sitta i en jättestor fåtölj eller krypa in i kaninens trånga hus. Utställningens färger är rika och mustiga, vi använder ett par olika William Morristapeter och en hel del guld. Flödet i rummet har varit viktigt under formgivningen, den består inte av ett stort öppet rum utan här får barnen upptäcka lite i taget.

Berättelsen om Alice följer en absurd logik, som i en dröm, och boken är också känd för sin lek med språket. I utställningen plockar vi in en del kända citat, som till exempel ”Om du inte vet vart du ska, spelar det ingen roll vilken väg du tar” eller ” Domen först, bevisen sen!”.

Målgrupp 3-8 år
Det finns mycket att göra för olika åldrar i vår nya utställning. Här kan barnen leka tekalas, klä ut sig, pussla, krypa in i kaninens hus, åka rutschkana, läsa böcker med mera. Vi vill stimulera barnens fantasi och ge dem en ingång till en klassiker inom litteraturen.

Vår målgrupp är barn 3-8 år med sällskap av vuxna, och förstås alla som är nyfikna på Alice i Underlandet.

Utställning: Alice i Underlandet – en lekutställning

Plats: Kulturen i Lund, Tegnérsplatsen, Utställningen visas i Allmogehallen.

[vc_row][vc_column][vc_posts_grid loop=”size:1|order_by:date|post_type:gd_place|by_id:7482″ post_layout=”small” show_meta=”no” ajax_post=”” ajax_paged=””][/vc_column][/vc_row]