40 procent fler firar jul utomlands i dag

26 december, 2015

Antalet svenskar som reser utomlands för att fira jul ökar för varje år och 40 procent fler åker utomlands i jul än för tio år sedan, enligt resebyrån Tickets bokningsstatistik. I år vill 13 procent av svenskarna helst fira jul utomlands. Flest vill åka till resmål inom Europa, följt av Oceanien, Asien och Nordamerika eller SydamerikaDet visar Tickets färska Novus-undersökning.

Att ta med släkt och vänner och fira jul utomlands har blivit allt mer populärt den senaste tioårsperioden. Det handlar om attitydförändringar och att fler släpper gamla traditioner för att fira på varmare breddgrader.

–  Det är mer accepterat i dag än tidigare att fly julskinka och julstress och åka iväg under julen. Men eftersom julen fortfarande ses som en familjehögtid är det många som väljer att ta släkten och fira högtiden utomlands, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor.

Mest populärt är att åka till Gran Canaria, följt av thailändska resmål. Men trenden är att det är mer variation i valen av julresmål än för tio år sedan.

–  Förutom att åka till klassiska julresmål som Kanarieöarna eller thailändska resmål väljer många även att åka på resor västerut, till exempel till Karibien eller Florida eller på kryssning. Dubai är årets stora julraket och julresorna hit har fördubblats i år jämfört med i fjol, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Enligt Tickets Novus-undersökning säger 83 procent att de helst firar i Sverige. Men även bland dessa har viljan att bryta traditionerna blivit större, fler väljer till exempel att fira i svenska fjällen eller på mysiga hotell på till exempel kurorter. Många av dem som ändå väljer att fira jul hemma i Sverige åker istället iväg efter själva julafton och även nyårsresandet har ökat kraftigt den senaste tioårsperioden.

–  Speciellt för barnfamiljer har jul- och nyårshelgerna blivit viktiga alternativ för utlandssemestern, eftersom det här finns möjlighet att vara borta lite längre. Det beror på att skolorna blivit tuffare att ge ledigt utanför loven, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Fler bokar också sina julresor tidigare, för att få precis den resan de vill ha. För runt fem år sedan började exempelvis chartern släppa julresor tidigare, så att svenskarna började boka julresor över ett år innan avresa.

–  Att boka julresan ett år i förväg är inget ovanligt i dag. Många vill ha precis det resmålet eller hotellet som de önskar. Speciellt för större familjer är det viktigt att vara ute i god tid, då större lägenheter är eftertraktade och bokas tidigt.

TICKET TRENDSPANAR: 5 resetrender i jul

1. Fler struntar i jultraditioner

Det har skett en attitydförändring och fler än tidigare väljer att strunta i jultraditionerna och fly julstressen för en mysig utlandsresa. Detta ifrågasätts knappast längre, utan har blivit status att kunna resa iväg under julen.

2. Generationsresor har blivit vanligare

Många reser iväg hela släkten istället för att fira hemma. Morföräldrar, farföräldrar, föräldrar, syskon, kusiner – alla åker iväg och umgås på varmare breddgrader och får kvalitetstid tillsammans utan julstress.

3. Inte bara Thailand och Kanarieöarna

För tio år sedan var det mycket fokus på att resa till Thailand över jul och nyår. Även Kanarieöarna har länge varit populärt. Nu väljer fler också andra resmål. Kryssningar, resor västerut till exempel till Karibien och USA har blivit allt mer populärt. Precis som Dubai, som är årets julraket.

4. Tuffare skolregler ger fler jullovsresor

Att skolorna blivit hårdare med att släppa iväg elever på solresor utanför loven har påverkat resmönstren. Förut gjorde fler barnfamiljer resor utanför loven, men nu är det mer fokus på de lov man kan åka på, som höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Av dessa ger julen bäst möjlighet att vara borta länge.

5.Tidigare bokningar

Resenärerna är mer planerande nu än för tio år sedan. De bokar sina julresor tidigare för att få precis den resan de vill ha, samtidigt som chartern den senaste femårsperioden börjat att släppa julresor till försäljning tidigare. Större lägenheter bokas först och den som vill åka på generationsresa måste vara ute i god tid.

Tickets Novus-undersökning; Var vill du helst fira jul i år?

Sverige 83 procent

Europa (utom Sverige) 5 procent

Oceanien (t ex Australien, Nya Zeeland) 3 procent

Sydamerika 1 procent

Inget av ovanstående 1 procent

Firar inte jul 2 procent

Vet ej 2 procent

Källa: Tickets Novus-undersökning, 1015 resondenter, riksrepresentativt urval

Tio i topp – Hit reser svenskarna i jul

1.Gran Canaria (1)

2. Bangkok (2)

3.Phuket (3)

4.Teneriffa (4)

5.Krabi (7)

6.Miami (8)

7.Cancun (6)

8.Dubai (10)

9.London (5)

10.Malaga (ny)

Källa: Ticket