Torka svamp som nybörjare


En heldag i skogen resulterade i en halvfull svampkorg fylld med mestadels Karl-Johan svamp och Brunsopp, vilket vi inte var helt missnöjda med. Det är lite konstigt att man går ut för att leta efter kantareller medans min favorit egentligen är just Karl-Johan svamp. Jag tycker den är både godare och mer användbar, men det är något speciellt med det gula guldet.

Hur som helst, kantareller fanns det inte gott om, vi hittade lite smått, alltså så smått så det knappt syntes och än mindre gick att plocka. Kanske är det för tidigt här i Skåne eller så var det redan plockat.

Torka svamp som nybörjare

Så med en halvfull svampkorg och middag utan svamp redan planerad började vi fundera på hur vi skulle spara svampen till t.ex nästa helg. Jag har tidigare läst om hur man torkar svamp och vi kom fram till att det var läge att testa. Varmluftsugn skulle fungera som ett bra alternativ till torkmaskiner som vi absolut inte har plats till. De flesta guider skriver att temperaturen i ugnen får vara max 50 grader och flera skriver att man skall sätta ugnen på den lägsta möjliga temperaturen.

Vår ugn går ner till 30 grader så det var också där vi satte den.

Svampen skivade vi i ungefär 5 mm tjocka skivor och spred ut på plåtar med bakpapper. Vi fyllde 4 plåtar och pannor vilket var det vi fick plats med i ugnen.

Misslyckat första försök

Jag läste på någon sida att man inte kunde misslyckas med att torka svamp i ugn… Efter 12,5 timmar i ugnen på 30 grader öppnade vi spänt för att konstatera att i princip inget hade hänt. Svampen hade inte ens krympt och var än mindre torr och krispig.

Misslyckat andra försök

Vi bestämde oss för att höja temperaturen i ugnen till 40 grader och låta det vara igång medans vi åkte till jobbet. 9 timmar senare öppnade vi återigen ugnsluckan för att konstatera att svampen absolut hade krympt, väldigt mycket dessutom, men den var definitivt inte torr.

Halvlyckat tredje försök

Nu hade svampen legat i ugnen i nästan ett dygn så vi bestämde oss för att öka temperaturen ytterligare till 50 grader. Efter ytterligare 4 timmar öppnade vi och konstaterade att svamparna på översta plåten var torra och krispiga. De gick i princip att smula med fingrarna. Tyvärr var svamparna på de resterande 3 plåtarna fortfarande mjuka men små.

Misslyckat fjärde försök

Eftersom allt krympt så mycket så hällde vi över det på en plåt och satte tillbaka in i ugnen över natten. Dock med ugnen avslagen för att det sista kanske skulle torka över natten. Det gjorde det inte, ingen större skillnad på morgonen.

Lyckat femte försök

Sista försöket och 4 nya timmar på 40 grader sedan stängdes ugnen per automatik och svamparna låg kvar i ugnen i ytterligare några timmar utan värme. Nu tyckte vi att det var torrt, inte så krispigt om frasigt som jag trodde men nog tillräckligt torrt i alla fall.

Torka svamp

Foto: Andreas Modess

Efter nästan 2 dygn i ugnen lyckades vi få torr svamp, men ändå med en känsla av att det måste gått fel. När jag läser på nätet så står det 8-10 timmar. Alla skriver dock vid max 50 grader, vilket vi bara kört 4 timmar. Så vad tror du vi skall göra nästa gång? Lyckas du bättre med att torka svamp i varmluftsugn och vad gör du i så fall annorlunda?

Torkad svamp

Torkad svamp | Foto: Andreas Modess

Tipsa oss gärna, för vi kommer att prova igen.

0 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

© Kika & Fika | BarnSajten | 2003 - 2022 | Alla rättigheter förbehållna
eller

Logga in med dina uppgifter

eller    

Glömt dina uppgifter?

eller

Create Account