Med över ett års renovering av hus och inte någon större vandring, knappt ens lite vistelse i naturen, men nu äntligen läge igen. Först ut blev Bohusleden, etapp 16.

En otroligt regnig sommar och dagen efter Hans som blev sommarens oväder 2023 bestämde vi oss för att ta på oss våra ”Mulle kläder”, packa ryggsäckarna och bege oss ut på en dagsvandring.

Någon vecka tidigare hade vi kört igenom Munkedal och upptäckte Örekilsälven som väckte stor nyfikenhet. Vi undersökte vad som fanns längs älven och hittade Bohusleden som senaste åren dragits om och delats upp men ändå gick lite längs och lite över älven.

Etapp 16 väckte vår största nyfikenhet, då den dels ligger närmst Munkedal men också för att den passerade Brålandsfallet som visade sig vara en mäktig naturupplevelse.

Vi parkerade bilen vid Kanotcentralen vid Kaserna. Här börjar Bohusleden, etapp 16 som skulle ta oss upp för Örekilsälven och fram till Borgmästarbruket efter lite mer än 6 kilometers vandring.

Leden går till största delen längs och intill älven och några uppsamligssjöar. Men ibland sticker den även inåt skogen med ganska kuperad terräng. Efter ungefär 5 kilometers vandring kommer man fram till Brålandsfallet som är ett riktigt mäktigt vattenfall.

Etappen går vidare lite mer än 1 kilometer efter fallet men här var det vid vårt tillfälle väldigt blött och lerigt. Vi gick hela biten men det tog lång tid och vi fick stundtals glida ner längs stigen.

Vi nådde efter knappt 2,5 timme slutet på etappen vid Borgmästarbruket där vi kunde ta en paus och äta lunch innan vi skulle gå hela etappen tillbaka igen. Eftersom sista biten var så lerig valde vi att gå ut på landsvägen och gå en bit ner för att hoppa på leden igen vid fallet.

Sammanfattningsvis så är etapp 16 av Bohusleden absolut värd att vandra. Så klart lite tråkigt att gå leden fram och tillbaka, men det var så det fick bli denna gången då logistiken inte tillät något annat.