En lite kylslagen dag och dessutom bara ett par timmar kvar till solnedgång när jag ändå trotsade kyla och ljus för att se om det fanns något fågelliv nere på mossen. Knappt en fågel och säkert för tidigt på året men jag höll ut och gick, fram och tillbaka och en hel del på samma plats, allt för att hålla värmen uppe.

Blåmes

Blåmes

Jag fick tillslut ändå ge upp men bestämde mig för att ta en extra sväng till andra sidan sjön, och där var det betydligt mer livfullt.

Ja nu är ju inte blåmesar och talgoxar speciellt unika fåglar men det var ändå kul att stå där och titta när ett 20-tal tättingar flög fram och tillbaka för att samla in så mycket mat de kunde.

[bs_adsense]

Som fågelfotograf är det om inte annat ett bra sätt att träna på fokus, skärpa och att se resultat av olika inställningar i kameran.

Blåmes

Blåmes

När man står ett tag och tittar på hur fåglarna rör sig så kan man också lite räkna ut var de kommer sätta sig och sen är det bara till att vara beredd. De här små rackarna är ju snabba, men om man ser en pinne som de ofta mellanlandar på så kan man fokusera på den. I synnerhet om man har kameran på stativ, vilket jag dock inte hade i detta fallet.

När fokus ligger på pinnen så går det snabbt att justera det där lilla när fågeln väl landar. Ögat gäller som fokuspunkt, ett suddigt öga ger ett suddigt helhetsintryck, så det är viktigt.

Talgoxe

Talgoxe

Slutartiden på kameran försöker jag ha så kort som ljuset tillåter. Bländaren är öppen på max och det sista justerar jag med ISO. Alla dessa bilderna är fotograferade med f/5,6 och minst 1/400 sek. Isotalet varierar mellan 2-4000.

Jag blev ju ändå ganska nöjd med min vårkväll på mossen. Fick avsluta kvällen med en bild på en Rödhake som också ville ta för sig lite vid fågelmaten.

Rödhake

Rödhake