Snogeholm kvalar definitivt in i toppen på min lista med naturområde eller platser att vandra på i Skåne. Den här helgen var vi där och gick en otrolig skön runda på cirka 17,5 kilometer.

Snogeholmssjön

Snogeholmssjön

Snogeholm är en ny favorit

De senaste åren har vi varit i Snogeholm ett antal gånger, från att faktiskt inte varit här tidigare till att numera återkomma och vandra både nya slingor, tidigare vandrade slingor, korta slingor och som just den här helgen en rätt mycket längre runda. Men det är just det som är en av de stora fördelarna med Snogeholm, möjligheterna till varierad vandring.

Enligt friluftskartan finns det hela 11 slingor utmärkta i området varav den ena av dem är Skåneleden. Allt från korta strandslingan på 1,6 kilometer till Snogeholmsleden på 16,5 kilometer och det finns stor möjlighet att binda ihop olika slingor och få ett väldigt stort utbud av slingor att vandra.

Snogeholm

Snogeholm

Precis vid den stora parkeringen och besökscentrum vid Snogeholmssjön kan det många gånger vara ganska mycket folk. Många som fiskar i sjön och grillar vid de ganska väl tilltagna grillplatserna men ute på vandringslederna är det ganska tunt med folk och definitivt ingen trängsel. Vi gick som sagt den långa leden mitt på dagen, en lördag med fantastiskt vårväder och kunde nog räkna ihop andra vandrare på max 10 fingrar. Även de gånger vi gått kortare slingor så har det varit tunt med annat folk.

SnogeholmFå strövområde med mer varierad natur

Få strövområde i Skåne har lika varierad natur som Snogeholm. Barrskog, lövskog, ek, björk, bok och flera andra trädarter. Fält, betesmark, hagar, våtmark, backar och öppna landskap. Små sjöar, stora sjöar, platser med utsikt och mossgröna täta skogar, Snogeholm har verkligen all natur man kan önska i Skåne.

SnogeholmRotvälta

SnogeholmNära 18 fantastiska kilometer

Slingan vi gick då? Ja vi tog som sagt den långa rundan, Snogeholmsleden som enligt pappret skulle vara 16,5 kilometer men hamnade på 17,8 kilometer enligt min mätning. 4 timmar och 17 minuter tog det för oss att gå runt med ett antal stopp för fotografering. Rundan är ganska platt och för det mesta väldigt lätt att vandra längs. Det är ofta breda och fina stigar som dessutom är väldigt bra märkta.

Snogeholm

Vandra i Snogeholm

Min upplevelse

Var: Snogeholms strövområde
Start/Mål: Parkeringen vid besökscentrum
Sträcka: 17,77 kilometer
Tid: 4:17 h
Terräng: Ganska lätt och flack
Upplevelse: 5 av 5