Loading...

Ingegerdfestival i Sigtuna

Stora gatan 55, 19330 Sigtuna, Stockholm

I samband med att Sigtuna museers prinsessutställning invigs, arrangeras den årliga Ingegerdfestivalen, Sigtuna Ingegerd Festival 2013. Upplev en heldag om Ingegerd med intressanta seminarier på Gröna Ladan, sagoläsning, barnaktiviteter, gudstjänst och guidade turer i Sigtuna stad på svenska och ryska. Ingegerd verkade i början av 1000-talet och blev storfurstinna i Kiev, sedermera ryskortodoxt he

Svenska Ingegerd Olofsdotter kom att bli en mäktig kvinna i rysk historia genom sitt äktenskap med fursten Jaroslav. Som storfurstinna i Kiev stod Ingegerd i spetsen då det forna ryska riket upplevde sin första storhetstid, manifesterat med bygget av den magnifika Sofiakatedralen. Ingegerd var både rådgivare och fredsmäklare i det forna Kiev-Ryssland. Vid ett tillfälle när två arméer stod mitt emot varandra beredda till strid, ska Ingegerd ha gått emellan och mäklat fred.

Ingegerd i Sigtuna
Kungliga familjer och hov levde vid denna tid ett kringflackande liv. Olofs släkt kom från Västergötland, men det var i Sigtuna som han år 995 lät prägla de första svenska mynten. Man kan med säkerhet anta att Ingegerd tillbringade en stor del av sin uppväxt i Sigtuna.
Ingegerd växte upp i en tid när kristendomen precis introducerats i Sverige. Hennes farfar Erik Segersäll grundade Sigtuna på 970-talet som en kristen stad och ett maktpolitiskt centrum, och Sigtuna kom att bli en internationellt erkänd plats som omnämndes i sagor och berättelser. Här pågick handel mellan köpmän från hela Norden, Friesland (nuvarande Holland), östromerska (bysantinska) riket och nuvarande Ryssland, Ukraina och Polen.

Som andlig gestalt lever Ingegerd fortfarande inte bara i Ryssland, utan också i Sverige. Inom denna svenska ortodoxi betecknas Ingegerd som Sveriges skyddshelgon.

Har du varit på Ingegerdfestival i Sigtuna?
Lämna gärna en kommentar om vad du tyckte här.

Skulle du rekommendera Ingegerdfestival i Sigtuna?
eller

Ge din rekommendation genom att klicka på en tumme.


Vad tycker du?

Ingegerdfestival i Sigtuna passar för barn i åldern:

Skriv ett omdöme

Välj ett betyg
Helhetsintryck
Släpp bildfiler här

ELLER

Tillåtna filtyper: .jpg, .jpe, .jpeg, .gif, .png, .bmp, .ico
(Du kan ladda upp 10 filer)
Dra & släpp dina bilder för att ändra ordningsföljden

Fler tips på saker att göra i närheten av Ingegerdfestival i Sigtuna

Ändra / lägg till uppgifter?

Är det här ditt företag, eller är du arrangör av den här aktiviteten? Du kan själv ändra uppgifterna genom att begära behörighet för det. Du måste skapa ett konto och vara inloggad för att ta över aktiviteten.

Publicera dina aktiviteter eller evenemang kostnadsfritt på BarnSajten.

Läs mer här...

Registrera din aktivitet

Det är kostnadsfritt att registrera plats eller aktivitet.
Registrera nu

Bäst när du är medlem

Logga in eller skapa ett nytt konto (det är gratis) för att spara favoriter, deltaga i diskussioner och tävlingar och mycket annat.
Logga in

Bli medlem

© Kika & Fika | BarnSajten | 2003 - 2022 | Alla rättigheter förbehållna
eller

Logga in med dina uppgifter

eller    

Forgot your details?

eller

Create Account